Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, serem typu feta i pomidorami

Hej :)

Dziś chcę Wam pokazać tartę z wczorajszego obiadu, którą zrobiłam po raz pierwszy. Przepis pochodzi głównie z mojej głowy. Zazwyczaj moje tarty przygotowuję na kruchym cieście, ale z lenistwa postanowiłam wypróbować ciasto francuskie, którego nie musiałam wyrabiać rękoma oblepionymi mąką :) Finalnie nie wyszła tak piękna jakbym chciała, ale smakowo odpowiadała mi w 100%. Jestem fanką szpinaku, więc smakuje mi wszystko, co jest z nim podawane :) 




Czego potrzebuję?

  • forma do tarty (moja średnica to 27 cm)
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku 
  • 300 ml śmietany 18%
  • pół kostki sera typu feta (oczywiście jeśli macie tę właściwą fetę to tylko się cieszyć)
  • ciasto francuskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 duży pomidor
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki dobierajcie wg uznania, ponieważ jeśli macie formę o średnicy 22 cm, może być ich nieco za dużo. 



Przygotowanie:


Jak wspomniałam moja forma jest dość spora, bo ma średnicę 27 cm. Z tego powodu musiałam nieco pokombinować z ciastem francuskim żeby dokładnie wypełnić dokładnie jej wnętrze. Najpierw odkroiłam brzeg, a następnie rogi, którymi później wylepiałam brzegi formy. Dużo łatwiej będzie Wam pokryć ciastem francuskim formy o mniejszej średnicy. 



Jak już pobawimy się w uzupełnianie i zalepianie, efekt końcowy powinien być taki jak poniżej :)


Szpinak wrzucamy do garnka i na malutkim gazie podgrzewamy dorzucając do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Można oczywiście mieszać przyprawy ze szpinakiem bez jego podgrzewania, ale ja zawszę tak robię, aby lepiej się ze sobą "zaprzyjaźniły".


Do szpinaku dorzucamy 3 jajka i śmietanę oraz dokładnie mieszamy aż do uzyskania masy, którą widzicie powyżej. Następnie zalewamy przygotowaną masą formę wyłożoną ciastem.


Pomidory i ser kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Ilość znów dowolna, bo możecie sobie dać tego sera ile tylko macie ochotę :)


Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Oto cała filozofia. Jeśli nie lubicie wyrabiać ciasta ręcznie, polecam zakup ciasta francuskiego. Tarta jest na nim bardziej delikatna i trochę mniej sycąca, ale uwielbiam ją w takiej postaci. 


Bałam się, że szpinak po wyjęciu tarty z formy rozleje się na boki, ale całe szczęście odpowiednio zesztywniał i konsystencja była idealna :)




Produkty kosztowały mnie około 15 zł, więc posiłek nie jest drogi. 

Moją tartą najadły się 3 osoby ;) Wszystkim smakowało i nikt się nie zatruł, więc nie jest źle :D Lubię takie bezmięsne dania w upalne dni. Polecam :) 

I smacznego :)






18 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiej tarty, ale jadłam i robiłam zapiekankę makaronową właśnie ze szpinakiem, serem feta, pomidorami z ziołami prowansalskimi. Mniam. Pychota, wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo makaron też bym w takim zacnym towarzystwie spróbowała :) na pewno zrobię !

      Usuń
  2. ale cudowne danie, ja kocham szpinak i fetę. z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)
    Muszę wypróbować bo uwielbiam takie dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Prawie jak pizza :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja polecam spaghetti z camembertem i szpinakiem (oczywiście czosnek i jogurt naturalny do tego) Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, na pewno go niedługo wykorzystam :)
    obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! :) uwielbiam takie rzeczy! :) na pewno tarta w Twoim wydaniu jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię aż tak wegetariańskich pizz. ((:

    fashionbyvera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizz? ale to nie jest pizza i chyba widać już po tytule ;]

      Usuń
  9. aż sie chce wciąć tak smakowicie wygląda. Właśnie mam ciasto francuskie w lodówce, więc kto wie :D może dziś lub jutro na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda mega smacznie! Pozwolę sobie skorzystać z przepisu^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Zostałaś przeze mnie nominowana do blogowego łańcuszka Liebster Award, jeśli chcesz się pobawić zapraszam do mnie po odbiór pytań:) Jeśli nie lubisz tego typu zabaw przepraszam, mam nadzieje, że nie będziesz zła:)
    http://wantalia.blogspot.com/2013/07/zostaam-nominowana-do-blogowego.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja, uwielbiam wyroby z ciasta francuskiego, bo nie trzeba się babrać :D Muszę sobie kupić taką okrągłą formę i spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try ! , Blogger