Ciasto kakaowe dla leniwych



Słońce, które ujrzałam dziś za oknem zmotywowało mnie do pracy. Chociaż chwila... jakiej pracy skoro brownie przygotowuję w 20 minut. To raczej przyjemność niż praca. A największa przyjemność pojawia się kiedy zjadam pierwszy kawałek.


Uwielbiam ten smak. Brownie. Czekoladowe, pomimo że czekolady w nim wcale nie ma.



Czego potrzebuję:


·         220 gr mąki tortowej (polecam Lubella)
·         200 gr cukru
·         120 gr masła
·         2 jajka
·         3 łyżki kakao

Jak zrobić?

W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Jaja w całości ubijamy razem z cukrem aż powstanie jednolita masa, po czym dorzucamy kakao, przesianą mąkę i masło. Całość miksujemy aż do powstania jednolitej masy.


Masę wylewamy na posmarowaną masłem formę. Brownie można piec właściwie we wszystkim. W blaszanej, szklanej czy silikonowej. Dziś w piekarniku debiutowała moja silikonowa forma z Ikei. Forma kosztowała 25 zł i przydaje się do pieczenia i ciast na zimno. Niezwykle łatwo wyjąć z niej gotowe ciasto, nawet jeśli mamy dwie lewe ręce :)


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Na wierzch w zależności od możliwości finansowych- truskawki, roztopione 2 tabliczki czekolady deserowej(w tej wersji brownie najlepsze!) lub cukier puder. Kocham to ciasto na tyle, że mogę je równie dobrze pochłaniać bez żadnych dodatków :) 


Enjoy!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try ! , Blogger