Bezowe kleksy


Kilka dni temu miałam ogromną ochotę na kogel mogel. Moja mama ochoczo przyłączyła się do mnie w słodkim objadaniu. Jako, że jadłyśmy we dwie, to trochę jajek zużyłyśmy ;). Zostało nam białko. Wpadłam na pomysł, że zrobię z niego bezy. Muszę tu jednak zaznaczyć, że były to moje pierwsze bezy w życiu. Choć nie wyszły idealnie, to jestem zadowolona z efektu. No i jestem objedzona ;)

Przepis znów wzięłam od Dorotki z www.mojewypieki.com

Jednak już teraz zaznaczę, że ostatecznie zmieniłam czas i temperaturę pieczenia wg własnego uznania.
 
Czego będziemy potrzebować:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru. Ja wybrałam cukier puder.


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy partiami cukier puder. Po jednej łyżeczce, cały czas ubijając białko. 


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy sobie rękaw cukierniczy. 

Ubitą pianę nakładamy do rękawa z okrągłą końcówką ( 1 cm szerokości) i wyciskamy na blachę pożądany przez nas kształt. Trzeba pamiętać, aby zostawić pomiędzy nimi trochę przerwy.

Nasze bezy suszymy w temperaturze 90oC przez około 60-75 minut. 


Tak jak wspomniałam już wcześniej musiałam zmienić czas suszenia, ponieważ po 75 minutach moje bezy nie były jeszcze gotowe.  Ostatecznie suszyłam je przez około 80-90 minut w temperaturze 90oC.  Jednak wciąż wydawało mi się, że nie są gotowe, a było już późno, więc zostawiłam je na całą noc w stygnącym piekarniku. Rano okazały się gotowe, jedynie nie były śnieżnobiałe ;(

Całkowicie mi to jednak nie przeszkadzało i ze smakiem z rodziną zjedliśmy wszystkie bezy;)

Życzę wam powodzenia i smacznego;)




16 komentarzy:

  1. This is a very good article material and it is very useful for us all. thank you . cara menggugurkan kandungan

    OdpowiedzUsuń
  2. By taking cara menggugurkan kandungan dengan cepat the time to read a lot of information like this to add my insight . http://myfolio.com/menggugurkan

    OdpowiedzUsuń
  3. There must have been many difficulties in providing this information.우리카지노 Nevertheless, thank you for providing such high-quality information.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey what a brilliant post I have come across and believe me I have been searching out for this similar kind of post for past a week and hardly came across this. Thank you very much and will look for more postings from you. 먹튀검증 and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime!

    OdpowiedzUsuń
  5. I think a lot of articles related to are disappearing someday. That's why it's very hard to find, but I'm very fortunate to read your writing. When you come to my site, I have collected articles related to 크레이지슬롯.

    OdpowiedzUsuń
  6. Decent data, profitable and phenomenal outline, as offer well done with smart thoughts and ideas, bunches of extraordinary data and motivation, both of which I require, on account of offer such an accommodating data here 토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  7. Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post.
    바카라사이트탑

    OdpowiedzUsuń
  8. I really like your writing so so much! percentage we keep in touch more about your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Having a look ahead to peer you. 스포츠토토존

    OdpowiedzUsuń
  9. I surprised with the research you made to create this actual post incredible. Fantastic job! 바카라사이트비즈

    OdpowiedzUsuń
  10. "I like to look at an article that makes individuals think. 토토사이트
    Besides, thank you for allowing me to remark!"

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger