Babeczki z kawałkami czekolady



Już bardzo dawno nie robiłam muffinów. Ostatni raz jakoś na jesień. To stanowczo za długi czas oczekiwania. Całe szczęście, że nadszedł weekend i mogłam posiedzieć trochę w kuchni i przygotować babeczki. ;)
   

 Propozycja na udekorowanie naszych babeczek. To są muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu;)

Nie mam swoich ulubionych, jednych konkretnych. Lubię je w każdej postaci i w każdym rodzaju!! Tym razem mój wybór padł na babeczki z kawałkami czekolady. 

Poniżej przepis na 12 babeczek lub 18 minibabeczek:



Przygotuj:

- 125g masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125g mąki pszennej
- 75g posiekanej czekolady mlecznej, gorzkiej, białej – to zależy od was
- łyżkę mleka
- łyżeczkę proszku do pieczenia

Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 1900.

Krok po kroku:

Wymieszaj mikserem masło i cukier aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

Ubij jajka i dodaj je wraz z ekstraktem waniliowym  do masy z masła i cukru.




Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i dodaj do masy. Dosyp kawałki czekolady. 

Powstała masa powinna mieć gładką, płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj łyżeczkę mleka. 

Następnie nałóż łyżką masę do papierowych foremek do dwóch trzecich wysokości. Piecz przez 12 – 20 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe. Dekorowanie rozpocznij dopiero, kiedy babeczki całkowicie ostygną. 

Do dekoracji wybrałam słodki lukier. Jak go zrobić? To bardzo proste. Na 120 g cukru pudru dodajemy 2-3 łyżki mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  



Dodatkowo, by muffiny były kolorowe posypałam je kolorowymi perełkami cukrowymi. Muszę zaznaczyć, że perełkami należy posypać muffiny od razu po nałożeniu lukru. Najlepiej robić to babeczka po babeczce, gdyż lukier szybko zastyga.





Smacznego! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger