Sernik na zimno w wersji walentynkowej


Mam dla Was propozycję ciasta, które ja w tym roku przygotowałam na Walentynki.
W tym roku był to sernik na zimno z galaretką truskawkową i bitą śmietaną. 
Wzorowałam się na przepisie Dorotki z  www.mojewypieki.com ,nieco zmieniłam przepis dostosowując się do moich niezbyt dużych jeszcze umiejętności cukierniczych ;)

Przepis na sernik na zimno wzięłam od mojej babci, gdyż jest sprawdzony i wiem, że będzie smakowity.

Czego będziemy potrzebować :
- 2 serki homogenizowane po 250g ( mogą być o smaku waniliowym)
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy ( w przypadku gdy serek homogenizowany jest naturalny)
- ¼ kostki masła



Do dzieła!:)
Żelatynę moczymy w mleku, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia – około 15 minut. Następnie naszą żelatynę lekko podgrzewamy poprzez wsadzenie naczynia, w którym ona jest do garnka z wodą.  Czekamy aż przestygnie.
Bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białka. Zółtka ucieramy z cukrem i masłem, po utarciu po łyżeczce dodajemy do nich serka homogenizowanego. Wciąż mieszając. Następnie po dodaniu serka dodajemy żelatynę, także po łyżeczce.
Ubijamy pianę z białek, którą także dodajemy po łyżeczce do zółtek z serkiem i żelatyną. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki do czasu aż zastygnie.

Teraz bierzemy się za galaretkę!:)
Ja kupiłam w sklepie w torebce. Wystarczy ją tylko wymieszać z wodą wg przepisu na opakowaniu.  To bardzo szybki i prosty sposób na galaretkę. 



To jak wykończymy, ozdobimy nasze ciacho zależy tylko od nas. Ja postanowiłam ozdobić je bitą śmietaną oraz perełkami do ciast.

Jak zrobić bitą śmietanę? To proste!
Potrzebujemy:
- 200ml śmietany 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Robimy ją tak:
Bierzemy śmietanę, która jest mocno schłodzona i przelewamy do miski i zaczynamy ubijać rózgą lub mikserem. Kiedy śmietana trochę nam zgęstnieje dodajemy pozostałe składniki. Ubijamy śmietanę na sztywno, tak by nie wypadła nam z miski, kiedy przekręcimy ją do góry nogami. 

Możemy już dekorować nią nasze ciasto. Ja użyłam do tego rękawa piekarniczego z końcówką dekoratorską – tylką. 
Dodatkowo wykorzystałam perełki cukiernicze. 



SMACZNEGO!:)



2 komentarze:

  1. Pychotka :-) Wygląda pięknie :-) Gdzie można kupić perełki cukiernicze do zdobienia? - Aśka

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można je znaleźć w większości supermarketów. Te akurat kupiłam na zakupach w Schwedt. ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger